Morgen en maandag Valkenswaard!

Denk aan de zomertijd!

Na de ouverture in Azië, met wedstrijden in Qatar en Thailand, komt het wereldkampioenschap motorcross nu naar de bakermat van de cross, Europa. Tijdens het paasweekend wordt de derde Grand Prix motorcross van de klassen MX1 en MX2 op het Eurocircuit van Valkenswaard verreden. Na Valkenswaard volgen nog vijftien GP’s. Het programma in Valkenswaard wordt nog aangevuld met de klassen MX3 en dames, waardoor de toeschouwers een zeer goed gevuld programma wordt geboden.

Op paaszondag 31 maart beginnen alle klassen met vrije trainingen, in duur variërend van 20 tot 35 minuten. Daarna volgt voor de MX1, MX2 en dames een pre-kwalificatietraining. Daarin worden alle rondetijden geregistreerd. Ieder rijdt met een zogenaamde transponder, een op de motor bevestigd elektronisch kastje, waardoor de tijden automatisch worden opgenomen en direct vanaf beeldschermen te bekijken zijn. De gerealiseerde tijden bepalen de plaats achter het starthek van de kwalificatierace.

De uitslag van die race bepaalt de plaatskeuze achter het starthek in de beide GP-manches. Het is niet zoals in de wegrace dat er een startplaats wordt aangewezen, maar de rijders mogen zelf hun plek uitkiezen. Zodoende heeft de eerste de keuze uit veertig mogelijkheden. Naarmate er meer rijders achter het starthek hun plekje hebben ingenomen, blijft er voor de resterende rijders steeds minder te kiezen over.

Voor de MX3 geldt een afwijkende regeling. De deelnemers van deze klasse worden verdeeld in twee groepen. Zij rijden een kwalificatietraining. De beste twintig van de beide groepen plaatsen zich voor de wedstrijd. De dames rijden hun eerste manche op zondagnamiddag, alle overige wedstrijden zijn op maandag.

Tijdschema
Zondag 31 maart
07.50-14.30    alle klassen, vrije training, gevolgd door prekwalificatie training en             starttraining
15.30        dames prekwalificatie race
16.10        MX2 prekwalificatie race
17.00        MX1 prekwalificatie race
17.50        MX3 prekwalificatie race
18.50        dames 1e manche

Maandag 1 april
07.45-08.20    MX3 starttraining en warm-up
08.30-08.50    dames warm-up
09.00-09.20    MX2 warm-up
09.30-09.50    MX1 warm-up
10.10        dames 2e manche
11.10        MX3 1e manche
12.10        MX2 1e manche
13.10        MX1 1e manche
15.03        MX2 2e manche
16.03        MX1 2e manche
17.10        MX3 2e manche

Aansluitend aan de tweede manche van elke klasse worden de nummers een, twee en drie van het dagklassement op het podium op het startterrein gehuldigd.

Dit artikel is geplaatst in: Nieuws